У кафе та ресторан люди приходять для того, щоб смачно поїсти, відволіктися від повсякденних турбот, провести час в атмосфері свята та особливого комфорту.
Встановлення якісної вентиляційної системи тут відіграє особливо важливу роль, оскільки створення здорової та приємної атмосфери у приміщеннях необхідне для залучення відвідувачів та процвітання закладу. Тим часом у пунктах громадського харчування є відразу кілька серйозних факторів зниження якості повітря, а до санітарного стану приміщень висуваються високі вимоги.
Важливо підтримувати комфортний клімат у залі для відвідувачів, забезпечити нормальні умови роботи персоналу. Особливої уваги вимагає облаштування вентиляції в кухні, приміщеннях для куріння та туалетах.
Вентиляція кафе
Бар чи піцерія – це порівняно невеликі заклади. Кухня тут не така різноманітна, як у ресторані, і відвідувачів буває менше. Однак важко переоцінити ту роль, яку відіграє якісна вентиляція у кафе. Ціна її залежить від типу використовуваної системи повітрообміну та продуктивності обладнання.
Система вентиляції в кафе має бути досить ефективною, але не шумною. Важливо, щоб у процесі очищення повітря не створювалися протяги.
При виборі вентиляційного обладнання беруться до уваги такі фактори, як:
|
Вентиляція в кафе може бути припливною, а також витяжною та змішаною – припливно-витяжною. Для кафе з кількістю місць для розміщення відвідувачів менше 50 допустимо пристрій припливної вентиляції, що охоплює загальну залу та кухонну зону. У великих закладах вентилятори для нагнітання чистого повітря встановлюються в обох зонах одночасно.
Витяжна система варта виведення відпрацьованого повітря. Вона облаштовується для кожної зони окремо. На кухні, крім загальної вентиляції, призначеної для видалення гару, випарів, запахів їжі та нагрітого повітря, монтуються додаткові витяжки-парасольки з фільтрами-уловителями жиру. Вони встановлюються безпосередньо над пічками та жаровнями.
Вентиляція у санвузлах може бути природною чи примусовою. Вентиляція для кафе влаштовується з тим розрахунком, щоб забезпечити приплив повітря в обідню залу і організувати його відтік із допоміжних «брудних» зон. При цьому в залі для прийому їжі тиск дещо більше, ніж в інших приміщеннях, і це запобігає зворотному руху забрудненого повітря.
Вентиляція ресторану
Вентиляція в ресторані є потужною системою, завданням якої є виведення назовні великих обсягів забрудненого повітря, забезпечення притоку свіжого, чистого та прохолодного повітря. При облаштуванні системи береться до уваги велика кількість відвідувачів та співробітників.
Вентиляція для ресторану влаштовується з урахуванням того, що тут є три зони, відмінні за призначенням, і потребують індивідуального підходу до влаштування повітрообміну:
- Зал для відвідувачів – це найбільш «чиста» зона, в якій потрібно підтримувати температуру та вологість повітря у суворій відповідності до санітарних норм та правил. Повітря, що подається припливним вентилятором, що пройшов через фільтри очищення, створює постійну опору. За рахунок цього відпрацьоване повітря витісняється до інших зон, проникнення запахів і забруднень з яких стає неможливим.
- Кухня. Тут готується багато різноманітних страв у великих обсягах. У повітрі накопичуються пара, частинки жиру та нагару, концентруються запахи. Тут потрібне встановлення потужних витяжних вентиляторів, що забезпечують відтік відпрацьованої повітряної суміші з усього приміщення. Обов'язково встановлюються місцеві витяжки та фільтри для уловлювання жиру та кіптяви. Вся система має бути доступною для регулярного очищення.
- Допоміжні приміщення (склади, санвузли, зони для куріння). Тут влаштовується витяжна або припливно-витяжна вентиляція для видалення випарів, диму та неприємних запахів.
Вентиляція ресторанів облаштовується так, щоб повітряні потоки розподілялися рівномірно вздовж віконних отворів. Це дозволяє уникнути протягів.
Вентиляція в ресторані, ціна якої досить висока, має бути грамотно спроектована з урахуванням габаритів об'єкту, кількості гостей та працівників.
Проєктування вентиляції ресторану
Система вентиляції проєктується окремо кожного приміщення. Під час проведення розрахунків враховуються норми температури припливного повітря та кратності повітрообміну.
Розраховується обсяг кожного приміщення за формулою V = L х D х H, де:
Потім визначається кількість повітря, яку необхідно подати до приміщень різного типу з урахуванням санітарних норм:
|
Призначення приміщень | Норма температури повітря, що надходить, ˚С | Норми кратності повітрообміну (K = Q/V) - Приплив/Відтік |
Цех холодної підготовки м'яса, риби, птиці | 18 | 3/4 |
Приміщення для підготовки до подачі холодних закусок, морозива, різання хліба | 18 | 1/1 |
Мийна | 18 | 4/6 |
Кладовка для овочів | 5 | -/2 |
Кладовка для сухих продуктів та вина | 12 | -/1 |
Цех для обробки кондитерських виробів | 18 | 1/2 |
Курильна кімната | 16 | -/10 |
Проектування вентиляції кафе
Проєкт вентиляції кафе складається з урахуванням періодичності роботи обладнання, щільності розташування місць, особливостей дизайнерського оформлення. У проєкті передбачається шумоізоляція вентиляційного обладнання, а також можливість підігріву або охолодження вхідного повітря шляхом поєднання припливної вентиляції та спліт системи. |
Залишити заявку на прорахунок: +38 (097) 239-25-11 E-mail: climat-master@ukr.netКонтакти |